Hoppa till innehåll

Palestinsk osthantverk med råvaror från svenska gårdar

Osthantverk från Nablus till Malmö

Maten är länken mellan människor- det tror vi och därför har vi byggt Nablus Mejeri.

Nablus är namnet på Hemstaden vartifrån vi flyttat 2004 och hamnade i nya hemstaden Malmö. Vi är Familjen Godeh och består idag av Mohamed och Samar och våra 4 barn. Vi tog med vårt eget familjerecept och startade 2010 ett modernt mejeri som hantverksmässigt skapade kvalitetsostar på skånsk mjölk. Osten har varit vår länk till vår nya hemstad och Sverige enda sedan vi flyttade hit och bjöd våra grannar och familjevänner på osten vi gjorde i köket.

Idag driver vi i familjen mejeriet och säkerställer bästa kvalitet. Vår största motivation och driv kvarstår som första dagen vi startade mejeriet. Maten är länken mellan människor, oavsett hur olika människor är så kan vi alltid komma i kontakt genom maten och stoltheten till den. Ett möte mellan skånska mjölkbonden Sven och Mohamed var gnistan som fick oss makarna i familjen (Samar och Mohamed) att starta i gång Nablus Mejeri några år senare, men allt började hemma i köket.

Alla våra produkter är baserade på skånsk mjölk och svenska råvaror och följer vårt egna familjerecept från hemstaden Nablus. Vi har de senaste åren lyckats dela med oss av vår palestinska ostar och mattradition, vi har använt oss av lokalt producerade råvaror från svenska landsbygden. Mejeriet är mycket personlig för oss, därför är det viktigt för oss i familjen att säkerställa bästa kvalitet av äkta palestinskt osthantverk.

Kungligt pris för Ost- 2017 tilldelades Nablus Mejeri kunglig utmärkelse

2017 tilldelades Mohamed Godeh och Nablus Mejeri utmärkelsen “Årets nybyggare”, som delas ut varje år av Kung Carl XVI Gustaf med motiveringen “Mohamed Godeh erhåller priset Årets Nybyggare för att han på ett modernt sätt lyckats förädla hantverkstraditioner från sitt hemland med lokala svenska leverantörer och skapat en verksamhet som, förutom att engagera stora delar av familjen, även skapat arbetstillfällen för andra malmöbor”

Detta pris blev en viktig milstolpe och en viktig bekräftelse för familjen i Malmö. Mohamad, Samar och deras fyra barn flyttade till Skåne 2004 från Nablus. Saknaden till hantverket hemma i Nablus födde idén att en starta mejeriverksamhet.

Ett möte med en skånsk mjölkbonde 2007 gav Mohamad och Samar möjlighet att göra ost hemma för egen konsumtion. Flera år senare tillsammans med mycket positiv feedback från familjevänner i Malmö gav liv till Nablus Mejeri.  

Translate »